Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A detektívtörténetek világa

2018.06.19

 

 

(10 kicsi néger, különbségek, hasonlóságok a többi detektívregényhez képest)

 

A detektívregények

Krimi fogalma: Az uralkodó értékfajta az érdekesség. Néhány órás érdekfeszítô szórakozást kívánnak nyújtani, egyfajta logikai játékot. A mûvek végén mindig ott van utólagosan a megfejtés is. Hiányzik belôlük a társadalmi-emberi világ lényegét feltáró törekvés, a célkitûzés.

 

Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Tíz, egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek.

A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a sziklás öbölbe A tulajdonos azonban nincs sehol. A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak?

Tíz, egymás számára ismeretlen embert hívnak meg egy hétvégére egy, a devoni part mentén fekvő kis szigetre. A házigazda azonban nincs sehol, s a vendégek egymás után bekövetkező halála rádöbbenti a megmaradókat, hogy egy gyilkos van közöttük, aki egy hátborzongató gyerekvers sorait váltja valóra, mely szépen bekeretezve ott lóg mindegyik szoba falán.

Szereplők:

 • Anthony James Marston: Gazdag család gyermeke, aranyifjú. Amorális, öntörvényű, nem érdeklik mások érzései, szenvedései.
 • Mrs. Ethel Rogers: Ideges háziasszony és szakács. Szellemszerű, fakó arca, világos szeme van, láthatólag súlyos gondok gyötrik. A személyzet tagja.
 • Mr. Thomas Rogers: Ethel férje, komornyik, világéletében keményen dolgozott.
 • John Gordon Macarthur tábornok: Nyugalmazott első világháborús hős. Magányosan él, egykori barátaival, bajtársaival nem tartja a kapcsolatot.
 • Emily Caroline Brent: Idős, vallásos vénkisasszony. Szigorú elveket vall, képtelen mások megértésére, folyton a Bibliát olvassa.
 • Philip Lombard: Egyfajta "szerencselovag", körbeutazta a világot, számos kalandot élt át, a szigetre is "hű társával", egy revolverrel érkezik meg.
 • Lawrence Wargrave bíró: Gazdag, nyugalmazott bíró, "vérbíróként" ismert, szigorú ítéletei és gyakori halálbüntetés-kiszabásai miatt.
 • Dr. Edward George Armstrong: Harley Street-i sebész, gyorsan emelkedett a ranglétrán, de múltbeli alkoholizmusa miatt nem lett elismert orvos.
 • William Henry Blore: Nyugalmazott rendőrfelügyelő, magánnyomozóként dolgozik, általában rablási ügyekkel foglalkozott, erőszakos ember.
 • Vera Elizabeth Claythorne: Fiatal tanárnő. Egy múltbeli tragédia miatt nevelőnői munkájával felhagyott.
 • Fred Narracott: Hajós, a történet elején ő viszi csónakján a vendégeket a szigetre.
 • Sir Thomas Legge és Maine felügyelő: Két rendőr, akik az esetről vitáznak a mű végén.
 • Mr./Mrs. V. A. Lacky: A sziget rejtélyes és gazdag tulajdonosa, senki sem tud róla túl sokat.
 • Isaac Morris: A „kis zsidó”, akit felbérelt Mr. Lacky, és aki intézkedik arról, hogy Lombard elmenjen a szigetre cserébe 100 guineáért, hogy a tulajdonos rendelkezésére álljon.

Az ebédlőben 10 kicsi négerfej szobrocskát találnak az asztalon. Amikor a vendégek vacsorához asztalhoz ülnek, egy elrejtett gramofonból ismeretlen hang szólal meg és a vendégek mindegyikét gyilkosság elkövetésével vádolja meg:

 • Edward George Armstrong ittasan operálta meg Louisa Mary Cleest.
 • Emily Caroline Brent elüldözte cselédlányát - Beatrice Taylort - amikor megtudta, hogy terhes, a lány később öngyilkos lett.
 • William Henry Blore hamis bizonyítékokat szolgáltatott James Landor tárgyalásán, akit ezért börtönbüntetésre ítéltek, ahol meghalt.
 • Vera Elizabeth Claythorne szándékosan hagyta vízbefúlni Cyril Hamiltont, a kisfiút, akit a gondjaira bíztak. A cél az volt, hogy szerelme, Hugo Hamilton örököljön és így összeházasodhassanak. Miss Claythorne-t még gondatlanságban sem találták bűnösnek, de szerelme elhagyta őt az eset után, mert tudta, hogy szándékosan hagyta megfulladni Cyrilt.
 • Philip Lombard egy expedíció során magára hagyta egy afrikai törzs 21 tagját, akik emiatt meghaltak.
 • John Gordon Macarthur megfontolt szándékkal halálba küldte a háborúban, egy öngyilkossággal felérő küldetésben, felesége szeretőjét, Arthur Richmondot.
 • Anthony James Marston elütötte John és Lucy Combes-t. A gazdag, befolyásos család sarját soha nem állították bíróság elé, mindössze a jogosítványát vonták be.
 • Lawrence John Wargrave halálra ítélte Edward Setont, annak ellenére, hogy bizonyíték volt az ártatlanságára.
 • Thomas és Ethel Rogers magára hagyták, nem adták be a gyógyszerét munkaadójuknak, Jennifer Bradynek, aki emiatt meghalt, így a házaspár megörökölhette az elhunyt vagyonát.

 

A gyilkosságokban az a közös, hogy soha nem vontak felelősségre senkit az elkövetett cselekményekért, a gyilkosságok rejtve maradtak. A vendégek rájönnek, hogy csapdába estek, a viharos tenger miatt nincs mód a hazatérésre, és a segélykérő jeleikre sem válaszol senki. Némelyikük beismeri a saját gyilkosságát, mások tagadják. Megsejtik, hogy a sziget tulajdonosa – Mr. V. A. Lacky, vagy másképpen: VALAKI – talán nem is létezik.

Ezután sorra gyilkolják meg a vendégeket, kezdve Anthony Marstonnal, majd utoljára Vera Claythorne hal meg, aki viszont önmagát akasztja fel, miután lelőtte Philip Lombardot egy revolverrel, mikor már csak ők ketten maradtak élve, mindketten egymásra gyanakodva. Claythorne, Lombard meggyilkolása után visszaérkezve szobájába, egy kampóról lelógó kötelet talál, alatta egy székkel, és a vele történtek hatására – hogy két embert is megölt, egyet pár perccel előtte, a kisfiút pedig régebben – felakasztja magát.

Hamar feltűnik a vendégeknek, hogy mindegyik haláleset úgy történik, ahogy az a dalban meg van írva, és mikor egy ember meghal, egy porcelánfigura eltűnik az asztalról.